Wat is een Spaanse herder?

Er wordt aangenomen dat ze afkomstig zijn van Midden-Europese herdershonden. Afkomstig uit het Baskenland in Noord-Spanje, is de Baskische herdershond, of Perro de Pastor Vasco, een zeldzaam en uniek ras. Oorspronkelijk gebruikt door Spaanse herders om hun kuddes schapen en runderen te verzorgen, dit zijn werkhonden die ook het vermogen hebben om zich goed aan te passen aan het moderne gezinsleven en bekend staan als bijzonder begripvol met jonge kinderen. De Baskische herder is een Spaanse landracehond die afkomstig is uit het Baskenland Spanje.

Meerdere generaties lang dienden deze honden de lokale herders als bekwame voogden en herders voor zowel runderen als schapen. De Baskische herdershond, ook wel bekend als Euskal Artzain Txakurra is een Baskisch hondenras, oorspronkelijk gebruikt om schapen en runderen te herderen, Het is een attent, waakzaam en intelligent Spaans hondenras. De Baskische herdershond kenmerkt zich door zijn middelgrote en hangende oren. Het draagt een halflange en gladde vacht, meestal lichtbruin van kleur.

Met hangende huid en oren, en ogen die vriendelijk maar nieuwsgierig zijn, zullen Spaanse Mastiffs altijd direct herkenbaar zijn. Ze leefden relatief geïsoleerd vóór de Spaanse kolonisatie (1402-149), Tenerife was de laatste die viel. De Spaanse Royal Canine Society stelt dat er ongeveer twee dozijn hondenrassen afkomstig zijn uit het land en slechts de helft wordt erkend door internationale kennelclubs. De Pachón Navarro is een groot Spaans jachthondras dat meestal 60 cm bereikt aan het kruis, met een gewicht van ongeveer 30 kilogram.

INTERESSANTE FEITEN De Ratonero Bodeguero Andaluz wordt de Spaanse Jack Russell genoemd vanwege hun vergelijkbare fysieke uiterlijk en temperament. De Andalusian Hound Manteno is een ander spaans jachthondenras dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de jacht op konijnen. Ze waren populair bij Spaanse herders omdat ze intelligente, onafhankelijke beschermers zijn die hun bewakings- en verdedigingstaken serieus nemen. Tegenwoordig zijn de Spaanse Mastiffs net zo waarschijnlijk om een bank te bewaken als om een kudde schapen te bewaken.

De Grote Pyreneeën, Spaanse Waterhond, Presa Canario, Pyrenese Mastiff, Ibizaanse hond, Galgos Español, Catalaanse herdershond, Andalusische hond, Spaanse Mastiff, Ratonero Bodeguero, Pachón Navarro, Spaanse aanwijzer, Baskische herder en Spaanse Alano zijn echter ook populaire Spaanse honden. Hoewel het tegenwoordig nog steeds op Spaanse boerderijen wordt gebruikt en als gezelschapsdier wordt gehouden, wordt dit ras zelden internationaal gezien en wordt het beschouwd als een zeldzaam ras. Na bijna uitgestorven te zijn, werd de Spaanse Waterhond nieuw leven ingeblazen door twee enthousiastelingen, Antonio García Pérez en Santiago Montesinos. Spaanse waterhonden zijn ook behoorlijk intelligent, en zelfs als ze niet helpen met kuddes vee, zijn ze klaar voor leertaken om hun baasjes te helpen.