Wat is een spaans hondenras?

Dit is een oud ras dat is gebruikt om vee te hoeden en te beschermen in het noordoosten van Spanje. Zeldzaam buiten hun thuisland, komen ze vaker voor in Europese landen dan in de Verenigde Staten. Hun kenmerkende lange jas hield ze warm tijdens het werken in de bergachtige en vaak kille Pyreneeën. De Catalaanse herdershond is een intelligent, gedreven en hardwerkend ras.

Ze zijn het meest geschikt voor een actief huis dat graag buiten tijd doorbrengt. Ze zijn slim en gemakkelijk te trainen, maar vereisen fysieke en mentale verrijking om gedragsproblemen te voorkomen. Het ras is ongelooflijk loyaal en beschermend. Hun neiging om te hoeden en te achtervolgen moet onder controle worden gehouden.

Spaanse windhonden hebben zulke indrukwekkende jachtvaardigheden dat ze ooit de voorkeur kregen van Spaanse koningen. Hoewel het behendige en actieve honden zijn, hebben ze geen probleem om zich in huis te nestelen terwijl hun familieleden om hen heen leven. Ze zijn helder en attent, waardoor ze goede waakhonden zijn voor het huishouden. De Spaanse windhond valt op tussen alle windhondenrassen door zijn gestileerde uiterlijk en helaas door het ernstige misbruik dat hij momenteel in Spanje lijdt.

Honderden windhonden worden jaarlijks verlaten en geslacht, en dit gebeurt aan het einde van het jachtseizoen of wanneer ze niet langer nuttig zijn voor windhondenraces. De Spaanse windhond wordt ook beschouwd als een van de snelste hondenrassen ter wereld. De oorsprong van de Spaanse windhond gaat terug tot de tweede eeuw voor Christus. Net als andere hondenrassen heeft het in de loop van de tijd ongelooflijke veranderingen ondergaan.

Het valt op door zijn gestileerde, dunne en sterke lichaam. Bovendien heeft het een korte en gladde vacht die in verschillende tinten kan verschijnen, zoals donker of lichtbruin, zwart, wit en roodachtig. De zorg voor Spaanse windhonden moet zich richten op wandelingen, voldoende lichaamsbeweging, rust en mantelzorg, vooral in koude klimaten. De Spaanse windhond wordt erkend door de FCI.

Voor meer informatie raden we aan ons artikel te lezen waarin we bespreken hoe je voor een Spaanse windhond kunt zorgen. De Podenco Canario, ook wel bekend als de Canarische hond, is een hondenras dat endemisch is op de Canarische Eilanden en werd traditioneel gebruikt voor de jacht op konijnen. Dit hondenras heeft een uitstekend reukvermogen, zicht en gehoor. De Valenciaanse podenco, zoals de naam al doet vermoeden, komt oorspronkelijk uit de regio Valencia, Spanje en staat ook bekend als Xarnego.

Dit Spaanse hondenras werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op konijnen en onderscheidt zich momenteel als een ongelooflijk actieve hond. De Ibizaanse hond, ook wel bekend als de Ibizaanse Warrenhond, komt oorspronkelijk uit de eilanden Mallorca, Ibiza, Formentera en Menorca. Het is een primitief hondenras waarvan wordt vermoed dat het is geïntroduceerd door de Feniciërs, de Carthagers en de Romeinen. Dit hondenras is oorspronkelijk ontwikkeld voor de jacht op konijnen en wild.

Bekend om zijn wonderbaarlijke neus, meet hij ook tussen de 67 en 72 centimeter aan het kruis. De Ibizaanse hond draagt een gladde korte of lange vacht, die in kleur varieert van vuurtinten vermengd met wit en wordt herkend door de FCI. De Andalusische hond Manteno is een ander spaans jachthondenras dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de jacht op konijnen. Deze honden worden gekenmerkt door hun kleine formaat, korte benen en behendige lichaam.

Ze presteren echter beter als jachthonden in gebieden met schaarse en lage vegetatie (vanwege hun kleine pootjes). Dit hondenras, afkomstig uit Andalusië, is zowel vriendelijk als actief. Het wordt erkend door de Spaanse Royal Canine Society. De Spaanse waterhond, afkomstig uit Cantabrië (ten noorden van Spanje) is ook te vinden in Andalusië, Er wordt gezegd dat de Spaanse waterhond een afstammeling is van de oude Barbet en bekend staat als een populair Spaans herdershondras.

Dit middelgrote Spaanse hondenras meet tussen de 40 en 50 cm aan het kruis en draagt een overvloedige, krullende en wollige mantel. De rasstandaard wordt erkend door de FCI. Voor meer informatie over dit mooie hondenras, raden we aan ons artikel te lezen waarin we alles bespreken wat je moet weten over de zorg voor de vacht van een Spaanse waterhond. Afkomstig uit de prachtige Pyreneeën, is de Catalaanse herdershond een Spaans hondenras dat is gemaakt voor het bewaken en hoeden van kuddes schapen, een doel waarvoor ze tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt.

Men denkt dat dit ras een van de oudste ter wereld is en zelfs terug te voeren is tot de Romeinse tijd. In de wereld van vandaag, wanneer ze geen vee bewaken en hoeden, zijn ze populair in gezinswoningen vanwege hun vriendelijke en moedige aard, maar het is altijd de moeite waard om je ervan bewust te zijn dat hun eigenschappen voor het bewaken kunnen betekenen dat ze nerveus of zelfs agressief kunnen zijn, vooral wanneer ze vreemden ontmoeten. Ongelooflijk elegant van uiterlijk, de Ibizaanse hond komt van de Balearen voor de kust van Spanje, maar hun voorouders zijn terug te voeren tot Egypte. Sommigen geloven zelfs dat deze Spaanse hond lijkt op de Egyptische jakhalsgod Anubis, vanwege hun grote oren en lange, smalle kop.

Eerder gefokt voor de jacht op konijnen en klein wild, worden Ibizan Hounds nu vaak gebruikt voor behendigheid vanwege hun atletische bouw en verbazingwekkende vermogen om grote hoogten te springen. Afgezien hiervan, mits ze voldoende beweging en stimulatie krijgen, houden ze ervan om samen met hun mensen op de bank te kruipen en kunnen ze fantastische huisdieren maken. Met hun krullende, wollige vacht die zich kan vormen tot strakke koorden wanneer ze worden gelaten om te groeien, ziet de Spaanse Waterhond er niet uit als je typische Spaanse hondenras. In termen van hun oorsprong weet niemand echt helemaal zeker waar ze vandaan kwamen, omdat sommigen geloven dat ze uit Noord-Afrika zijn gebracht door de Moren die ooit Spanje bezetten, terwijl anderen geloven dat ze zijn geïntroduceerd door Turkse handelaren.

Waar ze ook vandaan kwamen, ze werden al snel in Spanje werkzaam als herdershonden en retrievers. In kustgebieden werkten ze als vissershanden, een baan waar ze zeer succesvol in waren vanwege hun liefde voor zwemmen. Eind 1800 raakte het ras uit de gratie bij de adel, maar vanwege hun scherpe vermogen om trucs te leren, gecombineerd met hun schattige uiterlijk, veranderden ze hun poot snel in circushonden. Ze blijven tegenwoordig erg populaire metgezellen, wat niet verwonderlijk is vanwege hun schattige zwarte knoopneuzen en vrolijke disposities.

De Spaanse Mastiff is een zeer groot en gespierd Spaans hondenras dat terug te voeren is tot in de 10e eeuw. Ze werden eerder gefokt om gigantisch en krachtig te zijn en werden eerder gebruikt om kuddes schapen en hun herders te beschermen tegen wolven en andere woeste roofdieren. Spaanse Mastiffs zijn buitengewoon loyaal, wat een eigenschap is die ze tot op de dag van vandaag populair maakt als huisdier, het is ook belangrijk om te bedenken dat, aangezien deze honden oorspronkelijk als waakhonden werden gefokt, hun bewakingskenmerken ook kunnen betekenen dat ze minder vriendelijk of zelfs agressief kunnen zijn, vooral bij vreemden. Bovendien is dit Spaanse hondenras zeer intelligent, maar toch zeer onafhankelijk, waardoor ze niet bijzonder geschikt zijn voor beginnende hondenouders, omdat ze veel gehoorzaamheidstraining, structuur en een sterke leider nodig hebben.

De Galgo Espanol, ook bekend als de Spaanse windhond, is een oud jachthond dat werd gefokt voor het voeren van hazen en konijnen, een doel waarvoor het ras tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt. Velen verwarren het ras met Greyhounds, maar ze hebben een kleinere en lichtere bouw en liefhebbers van dit Spaanse hondenras noemen ze vaak „een windhond met humor”. Aanvankelijk verlegen en gereserveerd rond vreemden, de Galgo Espanol is ongelooflijk aardig en aanhankelijk met hun gezin. Vanwege hun neiging om terughoudender te zijn, is het essentieel dat ze goed gesocialiseerd zijn als puppy's.

De Perdiguero de Burgo, gewoonlijk aangeduid als de Spaanse aanwijzer, is terug te voeren op de jaren 1500 en men denkt dat ze een hand hadden bij het ontwikkelen van andere grote wijzende rassen. Als zodanig lijken ze qua uiterlijk erg op de Engelse Pointer, maar met veel donkerdere kleuren. Dit Spaanse hondenras wordt voornamelijk gebruikt om op herten te jagen en wordt ook gebruikt om op kwartels, patrijs en haas te jagen en, vanwege hun zachte en rustige karakter, zijn ze ook geweldige metgezellen. Omdat dit echter een werkend ras is, is het essentieel dat ze veel stimulatie en lichaamsbeweging krijgen.

Naast hun rol als werkhond is de Spaanse Alano een goede metgezel en waakhond. Ze zijn toegewijd en loyaal aan hun familie. Galgos is een oud jachthondras dat ooit uitsluitend door Spaanse edelen werd grootgebracht. Tegenwoordig moeten ze een van de meest misbruikte hondenrassen ter wereld zijn.

Elk jaar worden er tienduizenden gedood in Spanje, vaak op gruwelijke manieren. Ze waren populair bij Spaanse herders omdat ze intelligente, onafhankelijke beschermers zijn die hun bewakings- en defensieve taken serieus nemen. In de jaren zeventig stond een groep toegewijde fokkers echter op het punt het ras te redden dat de afgelopen tijd heeft geleid tot zijn heropleving als huisdier. De Pachon Navarro werd verondersteld een van de meest populaire rassen te zijn onder Spaanse aristocraten in de 18e en 19e eeuw.

Afstoten voor dit ras is minimaal, hoewel regelmatige wekelijkse poetsbeurten nodig zijn om matten en klitten te voorkomen. Dit is een van de grotere Spaanse hondenrassen die er bestaan, wat hun verlegen en rustige karakter voor de meeste mensen een beetje verrassend maakt. Hoewel Spaanse rassen net zo prachtig zijn als alle andere over de hele wereld, hebben ze de neiging om onder de radar te gaan in vergelijking met veelgevraagde rassen. Het is ook bekend dat het ras een ondeugende kant heeft, samen met de neiging om de grenzen van hun eigenaar te testen.

Afkomstig uit Castilië in Spanje, werd dit Spaanse hondenras grootgebracht om op vossen en af en toe een konijn te jagen. En zoals bij alle jagers, heeft de Spaanse Pointer veel gezelligheid nodig om een volgzaam huisdier te worden. Net als bij de Spaanse Mastiff fokten mensen deze honden om kuddes schapen te beschermen tegen wilde dieren of dieven. Omdat ze geïsoleerd waren in de Pyreneeën, konden ze zich los van hun naaste neven, de Grote Pyreneeën en de Spaanse Mastiff ontwikkelen.

Jarenlang werden de Xarengo en andere Podenco-honden beschouwd als rassen van kansarmen en werden ze meestal gebruikt om's nachts te jagen. De Grote Pyreneeën, Spaanse Waterhond, Presa Canario, Pyrenese Mastiff, Ibizaanse hond, Galgos Español, Catalaanse herdershond, Andalusische hond, Spaanse Mastiff, Ratonero Bodeguero, Pachón Navarro, Spaanse aanwijzer, Baskische herder en Spaanse Alano zijn echter ook populaire Spaanse honden. Hoewel ze een over het algemeen kalm ras zijn, vereisen ze veel lichaamsbeweging en doen ze het beste als ze zich in omgevingen bevinden met veel ruimte om rond te dwalen en te rennen.Bron: uitgelatenhond.nl