Hoe heten Spaanse jachthonden?

Galgos is een oud jachthondras dat ooit uitsluitend door Spaanse edelen werd grootgebracht. Tegenwoordig moeten ze een van de meest misbruikte hondenrassen ter wereld zijn. Elk jaar worden er tienduizenden gedood in Spanje, vaak op gruwelijke manieren. Misschien wel de meest herkenbare van alle rassen die afkomstig zijn uit Spanje, de Galgo Espanol is gemakkelijk te verwarren met de windhond.

Ze worden vaak de Spaanse windhond genoemd. Hoewel ze iets kleiner zijn, zien ze er hetzelfde uit en hebben ze een vergelijkbaar temperament. Galgos, met hun ongelooflijke uitbarstingen van snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen, worden al honderden jaren gebruikt voor de jacht in Spanje. Net als podencos lijden ze vaak aan extreme wreedheid, verwaarlozing en zelfs de dood door toedoen van hun jager-eigenaren.

Podencos worden vaak 'Invisible Dogs' of 'The Great Forgotten' genoemd. Ze zijn de meest misbruikte hond in Spanje. Gefokt om te jagen en gehouden, meestal geketend, in smerige omstandigheden - deze 'werkhonden' worden niet beschermd door de Spaanse wet. Het kan moeilijk zijn om je het lijden voor te stellen dat ze doorstaan, aan het zicht onttrokken.

De Galgo Español of Spaanse windhond is een oud ras en een lid van de sighthound familie. De Spaanse windhond, of galgo, is een van de meest vervolgde hondenrassen. Galgo's worden gebruikt om hazen te jagen op het Spaanse platteland. Ze brengen hun leven door in vochtige, kleine, vuile gaatjes of raamloze hutten zonder daglicht, lichaamsbeweging en genegenheid.

Ze krijgen meestal alleen water en oud brood. Aan het einde van het jachtseizoen worden er talloze weggegooid of verlaten. Spaanse aanwijzers zijn tenslotte formidabele jachthonden. Ze hadden niet alleen een hoog uithoudingsvermogen, maar waren ook aanpasbaar op het veld.

Met andere woorden, ze zijn de perfecte jachthond voor vrijwel elk terrein in de regio. De Galgo Español is een Spaanse windhond die, in tegenstelling tot alle andere hondenrassen, niet door de mens is gemaakt of gefokt. Hij wordt gekenmerkt door een elegante en lichte lichaamsbouw en sterke en behendige spieren. De Galgo español is echter ook de hoofdrolspeler in een trieste realiteit die het ras elk jaar overkomt.

De Spaanse mastiff of mastín Español is een gigantisch ras dat is ontwikkeld om vee op het platteland van Spanje te beschermen, met name merinoschapen. In tegenstelling tot veel andere Spaanse rassen is de Alano Español veel socialer, vooral met andere honden. Aan het einde van het jachtseizoen, begin februari, beschikken fokkers en jagers over honden die hebben gefaald, oud of gewond zijn en niet meer kunnen jagen. GRIN werkt nauw samen met Spaanse schuilplaatsen en vergroot het bewustzijn van de benarde situatie van de Spaanse windhond door middel van internationale onderwijscampagnes en fondsenwerving.

Aan het einde van het jachtseizoen in Spanje worden de galgo's die nutteloos of te duur worden geacht om te onderhouden op verschillende onmenselijke manieren vernietigd, waaronder opgehangen, gedumpt in verlaten putten, neergeschoten en zelfs doodverbrand. Bedekt met ruige vacht van staart tot neus, is de beroemde Catalaanse herdershond (of Gos d'atura català) nog een ander gemakkelijk herkenbaar ras. De Grote Pyreneeën, Spaanse Waterhond, Presa Canario, Pyrenese Mastiff, Ibizaanse hond, Galgos Español, Catalaanse herdershond, Andalusische hond, Spaanse Mastiff, Ratonero Bodeguero, Pachón Navarro, Spaanse aanwijzer, Baskische herder en Spaanse Alano zijn echter ook populaire Spaanse honden. De Spaanse windhond is een geweldige gezelschapshond, zeer intelligent en gevoelig, schoon en discreet, lief, geduldig en vriendelijk voor kinderen en ouderen.

Het ras werd aanvankelijk ontwikkeld als een hardwerkende boerderijhond voor alle doeleinden die ongedierte kon bewaken, hoeden en vangen. Wat alle Podencos, groot en klein, gemeen hebben, is dat ze zijn gefokt om te jagen en een hoge prooidrift te hebben - iets waar alle potentiële adoptanten rekening mee moeten houden. Bijna alle middelen om de honden te helpen komen van buiten Spanje, namelijk de VS, het VK, België, Denemarken, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Organisaties zoals GRIN zetten zich in voor het welzijn van de Spaanse galgo en sighthounds wereldwijd, en helpen de Spaanse schuilplaatsen bij adoptie, veterinaire zorg en fondsenwerving.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren dertig dienden de Catalaanse herdershonden als boodschapperhonden en waakhonden, naast andere verschillende taken. Maar dit vrolijke kleine ras is ontstaan uit Tenerife op de Canarische Eilanden, waar mensen ze gebruikten als zeilhonden en soms zelfs als gretige kleine herders. Gedurende verschillende generaties dienden deze honden de lokale herders als bekwame voogden en herders voor zowel runderen als schapen. Deze honden hebben meestal mentale stimulatie, veel beweging en doelgerichte, positieve bekrachtigingstraining nodig.

.