Hoe heten spaanse windhonden?

De Galgo Español (Spaanse galgo) of Spaanse windhond is een oud hondenras, met name een lid van de achthound-familie. Galgos is een oud jachthondras dat ooit uitsluitend door Spaanse edelen werd grootgebracht. Tegenwoordig moeten ze een van de meest misbruikte hondenrassen ter wereld zijn. Elk jaar worden er tienduizenden gedood in Spanje, vaak op gruwelijke manieren.

De Galgo Español of Spaanse windhond is een oud ras en een lid van de vichthondenfamilie. De Spaanse windhond, of galgo, is een van de meest vervolgde hondenrassen. Galgo's worden gebruikt om hazen te jagen op het Spaanse platteland. Ze brengen hun leven door in vochtige, kleine, vuile gaatjes of raamloze hutten zonder daglicht, lichaamsbeweging en genegenheid.

Ze krijgen meestal alleen water en oud brood. Aan het einde van het jachtseizoen worden er talloze weggegooid of verlaten. De Spaanse Galgo (ook wel de Spaanse windhond genoemd) is een oud ras en een lid van de familie Sighthound. Ondanks een grote gelijkenis zijn ze een apart ras dan de racende Greyhounds die in de VS en het VK te zien zijn.

Ze kunnen glad of ruw gecoat zijn, met een meer magere spieren dan de Greyhound, kenmerkend voor een duurloper in plaats van een sprinter. Er bestaan veel theorieën over de afstamming van de Spaanse Galgo, het is een bliksemmix, mogelijk Ierse windhond en sloughi of hertenhond, gemaakt om haas en konijn te volgen. De Moren, die Spanje in de achtste eeuw veroverden, hebben mogelijk Afrikaanse sighthounds gefokt met Spaanse Galgos. De naam komt van het Latijnse „canis gallicus”, wat Keltische hond betekent.

De Spaanse windhond, is een vichthond gemaakt om konijn en haas te volgen, maar tegenwoordig is hij in de eerste plaats een gezelschapshond die zelden buiten Spanje wordt gezien. Er is enige discussie over waar windhonden eigenlijk vandaan komen, maar een feit dat bekend is, is dat ze allemaal terug te voeren zijn op één vader in Engeland in 1839, daarom worden ze soms Engelse windhonden genoemd. Het Spaanse galgo-ras en het Engelse windhondenras lijken erg op elkaar, maar het zijn twee totaal verschillende hondenrassen die zijn ontstaan in verschillende delen van de wereld. De Spaanse windhond is een geweldige gezelschapshond, zeer intelligent en gevoelig, schoon en discreet, lief, geduldig en vriendelijk voor kinderen en ouderen.

Luke en Sirius, twee Spaanse windhonden, of galgo's, dartelen in hun achtertuin in Alexandrië, Virginia, op een mistige oktoberochtend. Insieme per FBM ondersteunt bijvoorbeeld het werk van de grootste Spaanse vereniging ter verdediging van galgos, Fundacion Benjamin Mehmert, en verwelkomt Spaanse windhonden die wachten op adoptie in Italië. Ook bekend als de Spaanse windhond, lijken deze honden sterk op het meer voorkomende Engelse windhondenras, waarschijnlijk een familielid van hen. Er bestaan veel theorieën over de afstamming van de Spaanse galgo, het is een sighthound mix, mogelijk Ierse windhond en sloughi of hertenhond.

Ik heb 3 Galgos en verschillende vrienden met Engelse windhonden en ik ben het eens met alles in het artikel. De Moren, die Spanje in de achtste eeuw veroverden, hebben mogelijk Afrikaanse sighthounds gefokt met Spaanse galgo's. GDS gelooft dat galgo's een integraal onderdeel zijn van de Spaanse erfenis en het verdienen om terug te worden gebracht naar een plaats van respect. Ze lijken qua uiterlijk op windhonden, met een kleinere, lichtere bouw en hebben gladde of ruige jassen.

De Kelten geloofden daarentegen dat windhonden uit Griekenland kwamen, en zo noemden ze Griekse honden (Greyhound kan in feite een afleiding zijn van Griekse honden). Ze lijken qua uiterlijk op racewindhonden, maar verschillen duidelijk in hun conformatie.