Wat is een spaanse terriër?

De Ratonero Bodeguero Andaluz (Andalusische wijnkelder rattenjachthond) is een Spaans hondenras van het terriërtype. De Engelssprekende wereld kent ze als de Andalusische Rat Terrier of Spaanse Terriër. Maar deze middelgrote hond wordt pas officieel erkend in Spanje, maar heeft zijn wortels in Engeland. De Gos Rater Valencià, ook wel bekend als de Ratonero Valenciano, is een terriërhond uit Valencia.

Het werd ontwikkeld om plantages, boerderijen en paardenstallen van muizen te ontdoen. Het is een atletisch, gespierd, behendig en klein Spaans hondenras. De kleur van de mantel is er in verschillende tinten, waaronder de meest voorkomende een mengsel van zwart, vuur en wit. Het wordt alleen erkend door de Spaanse Royal Canine Society.

De Ratonero Bodeguero Andaluz of Andalusian Ratter is vergeleken met een Spaanse Jack Russell Terrier. Deze gedurfde, dappere honden hebben een sterke prooidrift en zijn oorspronkelijk gefokt om ongedierte uit de kelders van Andalusische wijnhandelaren te houden. Er zijn verschillende podenco-typen in Spanje, wat betekent hond in het Spaans. Deze achthoundrassen worden gekenmerkt door hun puntige, grote, rechtopstaande oren en slaapvorm.

Ze zijn er in een grote verscheidenheid aan maten. De Ibizaanse hond wordt beschouwd als een podenco. Deze vichthonden werden vaak gebruikt voor de jacht op konijnen in de verschillende regio's van Spanje. Helaas worden podencos vaak mishandeld door traditionele jagerseigenaren, die ze behandelen als gereedschap in plaats van voor hen te zorgen als gewaardeerde wezens.

De Burgos-aanwijzer, ook wel de Burgalese of Spaanse aanwijzer genoemd, is afkomstig uit de regio Castilië, voornamelijk in de provincie Burgos. INTERESSANTE FEITEN Aangenomen wordt dat aanwijzingen afkomstig zijn van de Spaanse aanwijzer nadat Britse soldaten hen naar huis hadden gebracht na de Spaanse Successieoorlog. Hoewel het oorsprongsverhaal van deze Spaanse honden duister is, wordt algemeen aangenomen dat ze afstammen van molossers van het Assyrische rijk. INTERESSANTE FEITEN De Spaanse Mastiff werd verondersteld meer dan 2000 jaar geleden door de Grieken en Feniciërs naar het Iberisch schiereiland te zijn gebracht.

Ondanks hun lange geschiedenis verklaarde de Royal Canine Society of Spain hen pas in het jaar 2000 tot officieel inheems Spaans hondenras. De Ibizaanse hond (Podenco Ibenico) is slechts één categorie van 'Podenco' (wat Spaans is voor 'hond'). Hoewel Spaanse rassen net zo prachtig zijn als alle andere over de hele wereld, hebben ze de neiging om onder de radar te gaan in vergelijking met veelgevraagde rassen. De Spaanse waterhond valt op door zijn kenmerkende krullende, wollige vacht die lang tot koorden kan vormen.

Een blik herinnert je misschien aan de Jack Russell Terrier, waarbij sommigen zelfs zo ver gaan dat ze deze hond de Spaanse Jack Russell hernoemen. In 1526, tijdens een massale migratie van 3,5 miljoen merinoschapen, vergezelde een grote groep Spaanse Mastiff de kudde. Hoewel het tegenwoordig nog steeds op Spaanse boerderijen wordt gebruikt en als gezelschapsdier wordt gehouden, wordt dit ras zelden internationaal gezien en wordt het beschouwd als een zeldzaam ras. Hier zijn 13 Spaanse hondenrassen erkend door de Spaanse Royal Canine Society en ten minste één internationale kennelclub.

INTERESSANTE FEITEN De Ratonero Bodeguero Andaluz wordt de Spaanse Jack Russell genoemd vanwege hun vergelijkbare fysieke uiterlijk en temperament. De zorg voor Spaanse windhonden moet zich richten op wandelingen, voldoende lichaamsbeweging, rust en mantelzorg, vooral in koude klimaten.