Hoeveel Spaanse hondenrassen zijn er?

Volgens de Spaanse Royal Canine Society zijn er officieel 23 rassen van Spaanse honden. Volgens andere hondenfederaties zijn er echter meer dan 40 erkende hondenrassen die inheems zijn in Spanje. Dit is een oud ras dat is gebruikt om vee te hoeden en te beschermen in het noordoosten van Spanje. Zeldzaam buiten hun thuisland, komen ze vaker voor in Europese landen dan in de Verenigde Staten.

Hun kenmerkende lange jas hield ze warm tijdens het werken in de bergachtige en vaak kille Pyreneeën. De Catalaanse herdershond is een intelligent, gedreven en hardwerkend ras. Ze zijn het meest geschikt voor een actief huis dat graag buiten tijd doorbrengt. Ze zijn slim en gemakkelijk te trainen, maar vereisen fysieke en mentale verrijking om gedragsproblemen te voorkomen.

Het ras is ongelooflijk loyaal en beschermend. Hun neiging om te hoeden en te achtervolgen moet onder controle worden gehouden. Spaanse windhonden hebben zulke indrukwekkende jachtvaardigheden dat ze ooit de voorkeur kregen van Spaanse koningen. Hoewel het behendige en actieve honden zijn, hebben ze geen probleem om zich in huis te nestelen terwijl hun familieleden om hen heen leven.

Ze zijn helder en attent, waardoor ze goede waakhonden zijn voor het huishouden. Afkomstig uit de prachtige Pyreneeën, is de Catalaanse herdershond een Spaans hondenras dat is gemaakt voor het bewaken en hoeden van kuddes schapen, een doel waarvoor ze tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt. Men denkt dat dit ras een van de oudste ter wereld is en zelfs terug te voeren is tot de Romeinse tijd. In de wereld van vandaag, wanneer ze geen vee bewaken en hoeden, zijn ze populair in gezinswoningen vanwege hun vriendelijke en moedige aard, maar het is altijd de moeite waard om je ervan bewust te zijn dat hun eigenschappen voor het bewaken kunnen betekenen dat ze nerveus of zelfs agressief kunnen zijn, vooral wanneer ze vreemden ontmoeten.

Ongelooflijk elegant van uiterlijk, de Ibizaanse hond komt van de Balearen voor de kust van Spanje, maar hun voorouders zijn terug te voeren tot Egypte. Sommigen geloven zelfs dat deze Spaanse hond lijkt op de Egyptische jakhalsgod Anubis, vanwege hun grote oren en lange, smalle kop. Eerder gefokt voor de jacht op konijnen en klein wild, worden Ibizan Hounds nu vaak gebruikt voor behendigheid vanwege hun atletische bouw en verbazingwekkende vermogen om grote hoogten te springen. Afgezien hiervan, mits ze voldoende beweging en stimulatie krijgen, houden ze ervan om samen met hun mensen op de bank te kruipen en kunnen ze fantastische huisdieren maken.

Met hun krullende, wollige vacht die zich kan vormen tot strakke koorden wanneer ze worden gelaten om te groeien, ziet de Spaanse Waterhond er niet uit als je typische Spaanse hondenras. In termen van hun oorsprong weet niemand echt helemaal zeker waar ze vandaan kwamen, omdat sommigen geloven dat ze uit Noord-Afrika zijn gebracht door de Moren die ooit Spanje bezetten, terwijl anderen geloven dat ze zijn geïntroduceerd door Turkse handelaren. Waar ze ook vandaan kwamen, ze werden al snel in Spanje werkzaam als herdershonden en retrievers. In kustgebieden werkten ze als vissershanden, een baan waar ze zeer succesvol in waren vanwege hun liefde voor zwemmen.

Eind 1800 raakte het ras uit de gratie bij de adel, maar vanwege hun scherpe vermogen om trucs te leren, gecombineerd met hun schattige uiterlijk, veranderden ze hun poot snel in circushonden. Ze blijven tegenwoordig erg populaire metgezellen, wat niet verwonderlijk is vanwege hun schattige zwarte knoopneuzen en vrolijke disposities. De Spaanse Mastiff is een zeer groot en gespierd Spaans hondenras dat terug te voeren is tot in de 10e eeuw. Ze werden eerder gefokt om gigantisch en krachtig te zijn en werden eerder gebruikt om kuddes schapen en hun herders te beschermen tegen wolven en andere woeste roofdieren.

Spaanse Mastiffs zijn buitengewoon loyaal, wat een eigenschap is die ze tot op de dag van vandaag populair maakt als huisdier, het is ook belangrijk om te bedenken dat, aangezien deze honden oorspronkelijk als waakhonden werden gefokt, hun bewakingskenmerken ook kunnen betekenen dat ze minder vriendelijk of zelfs agressief kunnen zijn, vooral bij vreemden. Bovendien is dit Spaanse hondenras zeer intelligent, maar toch zeer onafhankelijk, waardoor ze niet bijzonder geschikt zijn voor beginnende hondenouders, omdat ze veel gehoorzaamheidstraining, structuur en een sterke leider nodig hebben. De Galgo Espanol, ook bekend als de Spaanse windhond, is een oud jachthond dat werd gefokt voor het voeren van hazen en konijnen, een doel waarvoor het ras tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt. Velen verwarren het ras met Greyhounds, maar ze hebben een kleinere en lichtere bouw en liefhebbers van dit Spaanse hondenras noemen ze vaak „een windhond met humor”.

Aanvankelijk verlegen en gereserveerd rond vreemden, de Galgo Espanol is ongelooflijk aardig en aanhankelijk met hun gezin. Vanwege hun neiging om terughoudender te zijn, is het essentieel dat ze goed gesocialiseerd zijn als puppy's. De Perdiguero de Burgo, gewoonlijk aangeduid als de Spaanse aanwijzer, is terug te voeren op de jaren 1500 en men denkt dat ze een hand hadden bij het ontwikkelen van andere grote wijzende rassen. Als zodanig lijken ze qua uiterlijk erg op de Engelse Pointer, maar met veel donkerdere kleuren.

Dit Spaanse hondenras wordt voornamelijk gebruikt om op herten te jagen en wordt ook gebruikt om op kwartels, patrijs en haas te jagen en, vanwege hun zachte en rustige karakter, zijn ze ook geweldige metgezellen. Omdat dit echter een werkend ras is, is het essentieel dat ze veel stimulatie en lichaamsbeweging krijgen. Volgens de Spaanse Royal Canine Society zijn er 23 hondenrassen afkomstig uit Spanje. Veel hiervan worden echter niet officieel erkend door de Kennel Club, omdat ze zeer zeldzaam zijn buiten hun thuisland.

Het ras is een uiterst toegewijde werker en zal alle gegeven bevelen opvolgen, zelfs als dat betekent dat je tot de dood moet vechten. Ze kwamen tot stand door fokprogramma's die verschillende Mastiff-rassen en lokale veehonden op de Canarische Eilanden kruisen. Tegen het begin van de 20e eeuw werd de Spaanse Pointer bijna met uitsterven bedreigd, maar er werden inspanningen geleverd om het ras terug te brengen, en zijn populariteit blijft groeien in Spanje vandaag. In de jaren zeventig werd het ras gemengd met Duitse Kortharen en andere rassen van Pointer, wat uiteindelijk leidde tot het verdwijnen van de zuiverheid van het ras.

Gelukkig groeit de steun voor het ras en komen reddingsoperaties voor ex-jacht op Galgos steeds vaker voor. Middelgroot en toch groot van hart, de Spaanse Waterhond is een levendig ras met een stevige bouw en een talent voor watersporten. Tegenwoordig is het ras een alledaagse metgezel in het huishouden, hoewel het nog steeds door sommigen wordt gebruikt voor het jagen op kleine prooien zoals konijnen. Daarnaast hebben Spaanse waterhonden een koppige streak en vereisen daarom consistente training en vroege socialisatie.

Dankzij hun waakhondeninstincten is de Baskische herder een geweldige waakhond en ook een fatsoenlijke voogd. De geschiedenis van de Perdigueiro Galego is terug te voeren op een oud hondenras dat bekend staat als de Bracco Italianos dat eeuwen geleden met de Romeinen naar Spanje kwam. Hoewel de Papillon een zeer energieke hond is, komt dit meestal uit in de vorm van spelen, in plaats van lange en vermoeiende runs. Twaalf Spaanse hondenrassen worden erkend door zowel de Fédération Cynologique Internationale als door de Real Sociedad Canina de España, en nog eens twaalf door de Real Sociedad alleen.

De meest voorkomende kleuring voor het ras is gestroomd, hoewel ze variëren in tinten van lichtheid en duisternis. De Pyrenese mastiff is een intelligente veebewachtershond uit de Pyreneeën, die varieert van Spanje en Frankrijk. Vroege training en socialisatie is de beste methode om ongewenst gedrag te voorkomen, zoals trekken en knijpen aan de riem, dat gebruikelijk kan zijn in dit ras. .